10 tipů pro elektrickou koloběžku

Nabídka elektrických koloběžek se na trhu postupně rozšiřuje. Kterou si však vybrat, abyste s ní byli spokojeni i při častém používání?


Níže uvádíme 10 tipů, na co se při výběru zaměřit. Tuto recenzi jsme zpracovali dle našich zkušeností se servisem elektrických koloběžek  a s ohledem na to, jak jsou možná úskalí řešena u elektrických koloběžek CITY BOSS.


1. Rám a skládací mechanizmus

Rám je za jízdy a při brzdění velmi namáhán jak lokálním zatížením, tak vibracemi. Materiál rámu bývá často slitina hliníku, která je lehká a pevná. Vždy ale záleží na použité technologii - zda je rám odlévaný či svařovaný a na kvalitě a síle materiálu. Elektrické koloběžky CITY BOSS  používají většinou svařované rámy, které jsou vyráběny z vysoce kvalitního a zesíleného hliníkového plechu.

Na širokém nášlapu alespoň 17 cm budete moci jet s chodidly i vedle sebe.

Řídítka by měla být široká alespoň 50 cm, aby nebyla příliš citlivá na zatáčení. To je důležité zejména při vyšších rychlostech. Pokud jsou i výškově nastavitelná, nebudou vás při jízdě bolet záda. Bezpečnějí jsou ergonomicky tvarované gripy, které lépe padnou do ruky.

Skládací mechanizmus je praktický pro uskladnění a snadné přenášení koloběžky. Pokud jí budete skládat často, bude důležitá konstrukce, odolnost a robustnost skládacího mechanizmu - aby se skládal rychle a ani po častém používání neměl nadměrnou vůli (popř. je možné vůli seřídit).

skládací a přenosná
Skládací a přenosná


2. Účinné brzdy

Pokud se dostanete do nebezpečné situace, budete potřebovat rychle zabrzdit. Při rychlostech 25 - 35 km/h ( 7 - 10 m/s) není vždy snadné koloběžku ihned zastavit. Elektronická brzda je velmi setrvačná a nášlapná brzda např. na vlhkém kole příliš nebrzdí.

Přední i zadní kotoučová brzda

Většina modelů elektrických koloběžek CITY BOSS je vybavena spolehlivou bubnovou či kotoučovou brzdou.
 

3. Světla a houkačka

Koloběžka s předním i zadním osvětlením je za snížené viditelnosti bezpečnější. Světla by měla být napájená centrálně, abyste nemuseli měnit baterie a mohli světla zapnout jedním tlačítkem. Zadní světlo pak někdy slouží i jako brzdové, v předním může být integrována houkačka ovládaná opět tlačítkem.
 

Přední i zadní světlo


4. Velikost a materiál kol

Čím je průměr kola menší, tím se může snadněji zaseknout o překážku (výmol, štěrk) a k pádu pak nebývá daleko. Nejbezpečnější jsou větší nafukovací kola, která drobné nerovnosti hravě přejedou a oproti pevným kolům na vlhkém povrchu tolik nekloužou.
 

5. Výkonný motor

Výkon motoru má vliv na zrychlení koloběžky, její živost a zejména tah do kopce. Potřebný výkon závisí na hmotnosti jezdce a členitosti terénu.

500 W motor bývá pro městský provoz při hmotnosti jezdce 90 kg plně dostačující, nicméně závisí i na kvalitě elektromagnetů. Někteří výrobci se snaží ušetřit tím, že motor sestavují z užších magnetů. Deklarovaný výkon motoru je sice stejný, ale reálný výkon se může lišit až o 30%.

Kvalitní magnety v motoru

Motor bývá umístěn v zadním kolečku a je bez řetězu - odpadá tak nutnost jeho čištění a seřizování. Pokud bude výkon motoru poddimenzován, můžete koloběžce do kopce pomoci odstrkováním.


6. Tlumení vibrací

Pokud zrovna nepojedete po hladkém asfaltu, bude koloběžka vystavena nepříjemným vibracím v řídítkách i nášlapu.

Nejvíce citlivá jsou pevná (nenafukovací) kolečka - tam bez odpružení poznáte i zámkovou dlažbu. Nafukovací kolečka absorbují vibrace mnohem lépe, ale míra tlumení záleží na celkovém objemu vzduchu v kole. Čím větší a širší pneu, tím lépe vibrace tlumí. Většina modelů koloběžek CITY BOSS s koly 10" má rozšířené pneu na 2,5".

V případě průměru kola 8" je dodatečný tlumič vhodný. Záleží ale na konstrukci a trvanlivosti tlumiče. Někdy se tlumič rychle opotřebuje a získá vůli, která se přenáší do řízení nebo není dostatečně tuhý a pak tzv. tluče.

 

7. Tempomat

Při delších cestách se stisknutý prst na plynu unaví a pak přijde vhod tempomat. Jakmile řídící jednotka zjistí ustálený výkon (rychlost) koloběžky, automaticky tempomat aktivuje. Pak plyn můžete pustit a pouze se věnovat řízení. Tempomat se přeruší při brzdění nebo opětovným stiskem páčky plynu.
Přestože bývá aktivace tempomatu signalizována na displeji, někdy může nepříjemně překvapit, když plyn uberete a koloběžka nezpomalí. U elektrokoloběžek CITY BOSS  lze proto funkci tempomatu aktivovat/deaktivovat v servisním menu na displeji.

Multifunkční displej


8. Nastavení maximální rychlosti

Dnešní motory koloběžek bývají velmi výkonné, proto mohou jezdit rychlostí 35 km/h i vyšší. Vyšší rychlost šetří váš čas, ale je také více nebezpečná. Proto je vítaná možnost přepínání rychlostního režimu, při kterém je max. rychlost omezena. U koloběžek CITY BOSS si tlačítkem na displeji můžete obvykle vybrat mezi několika rychlostními režimy, popř. lze max. rychlost nejvýkonnějšího režimu omezit ještě v servisním menu na displeji.  
 

9. Baterie

Kapacita baterie se obvykle udává v ampérhodinách (Ah) při svém provozním napětí (V) a má zásadní vliv na dojezdovou vzdálenost koloběžky. Celková kapacita baterie ve Watthodinách (Wh) se vypočítá jako součin Ah x V (např. 360 Wh = 10 Ah x 36 V). Většina elektrických koloběžek využívá lithiové baterie, které jsou oproti olověným mnohem lehčí a s vyšší kapacitou. Vyšší kapacita baterie také znamená, že nemusíte koloběžku tak často dobíjet. Každá baterie se používáním opotřebovává a dojezdová vzdálenost se postupně zkracuje. Baterie s počáteční vysokou kapacitou tak bude i po větším opotřebení použitelná alespoň pro kratší cesty.

Lithiové baterie jsou také obvykle chráněné proti přebití či podbití a nemají žádný paměťový efekt. Jak správně baterii nabíjet a udržovat v dobré kondici, se dozvíte v sekci Technická podpora.
Stav baterie můžete během jízdy kontrolovat na displeji, který někdy bývá ve tmě podsvícený - při větším odběru energie (např. při jízdě do kopce) může ukazatel nabití kolísat.

Pokud displej signalizuje téměř vybitou baterii (2 články a méně) a poté během jízdy zhasne, pravděpodobně se aktivovala ochrana proti podbití. Baterie si tak rezervovala poslední část energie pro udržení své kondice.
Pokud je baterie vybitá, hned po příjezdu připojte koloběžku na nabíječku.

Rozhodně koloběžku s vybitou baterií neskladujte, jinak významně zkracujete životnost baterie. V krajním případě může baterie přejít až do stavu spánku a nenávratně se tak poškodit!
Před delším skladování (např. přes zimu) nabijte baterii na 100% své kapacity.
 

10. Zajištěný servis

Jednotlivé komponenty elektrické koloběžky se při jízdě opotřebovávají, proto je dobré před koupí prověřit, jak je řešený záruční i pozáruční servis a zda jsou dostupné i náhradní díly. Servis by měl mít k dispozici náhradní díly pro všechny komponenty.

Elektrokoloběžky CITY BOSS mají přehledně zpracovaný uživatelský manuál, který vám poradí, jak např. doma vyměnit píchlou duši či opotřebované brzdové destičky.